Att vara jag

Att vara jag 2.indd

Att växa upp som kvinna

Att vara jag av Anna Höglund. En finstämd berättelse i både bild och text om 13-åriga Rosa och hennes funderingar kring livet, vännerna, killarna och sin egen kropp. En bok varje tonårstjej borde ha tillgång till.

De flesta har nog berättelser att berätta från tjejernas omklädningsrum från skolåren. Det kan ha varit en plåga, en plats där det nästan var omöjligt att inte bli betraktad eller ett himmelrike där man kunde betrakta varandra, visa upp sig och prata om allt som var förbjudet att prata om. Undersöka sin egen kropp och andras. Det kan var en grym plats eller en oas men ett är säkert och det är att den lämnar få oberörda. Omklädningsrummet är också den plats där många kan upptäcka hur deras vänners hjärnor helt plötsligt har krympt och inte har plats för något annat än killar och smink. Man tar avstånd för man är bättre än dem, man är självständig och kan tänka på viktigare saker. I smyg går man ändå där och tittar på den där killen/tjejen och tänker att vi är nog lika, hen är nog inte som alla andra, hen förstår nog mig. För att i nästa stund undra vad det är hen egentligen förstår, jag själv vet inte ens vem jag är.

Allt vara jag är en finstämd bok om att växa upp som kvinna. Den har en melankolisk stämning som många säkert känner igen från den tiden i ens liv. Berättelsen handlar om Rosa och hennes vardag skildras i både text och bild. Illustrationerna är fantastiska. Läsaren får följa Rosas tankar om vänner, familj, kärlek men kanske framför allt sin kropp. Boken kan närmast liknas vid Liv Strömqvist seriealbum Kunskapens frukt fast riktad till en yngre målgrupp. Instinktivt vill jag trycka upp boken på varenda tjej jag möter från 12 år och uppåt. Jag föreställer mig hur mycket enklare mitt liv hade varit om jag hade fått läsa den när jag satt där i mitt flickrum med alla mina funderingar. Fast kanske är det så att det alltid är tufft att växa upp men visst vore det ändå en tröst att veta att man inte var ensam.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg