Det magiska hjärtat

det-magiska-hjartatNagelbitande allvar

Det magiska hjärtat av Kristina Ohlsson. Då har Kristna Ohlsson skrivit ännu en bok som riktar sig till målgruppen barn mellan 9 och 12 år.

Robertas bästa vän Charlotte är sjuk, så pass sjuk att om hon inte får ett nytt hjärta så kommer hon antagligen att dö. Det är bråttom och Roberta vet inte vad hon ska ta sig till. När ingenting verkar hjälpa sätter Roberta sitt hopp till en mystisk jordglob som hon köpt på en aktion. Men för att globens magi ska fungera måste hon utföra ett näst intill omöjligt uppdrag. Som tur är får Roberta hjälp av sin nyvunne vän Eric. Tillsammans slåss de mot klockan medan Charlotte blir allt svagare.

Ännu en gång återvänder Ohlsson till sin barndomsstad Kristianstad och liksom i hennes andra böcker kretsar historien kring tre barn som behöver lösa ett problem samtidigt som övernaturliga inslag ligger likt ett filter över berättelsen. I mångt och mycket skriver Ohlsson samma bok om och om igen. Ofta finner jag delar i böckerna slarviga, jag vill sätta mig i redaktörsstolen för att redigera och renodla texten. En sådan grej är partiet när Ohlson beskriver den mystiska globen. Det blir för rörigt och det enda som hjälper att förstå är bilden på insidan av omslaget. Trots dessa skönhetsfläckar har jag hittills mött väldigt få barn som inte tycker om Ohlssons böcker. Det beror antagligen på att det finns en nerv i berättelserna som fångar och engagerar läsaren.

Det magiska hjärtat är i mitt tycke den överlägset bästa av Ohlssons verk. De magiska inslagen får mindre utrymme än tidigare till förmån för relationer och frågor om vänskap, rädslor, sorg, döden och livet. Detta är en utmärkt bok för vuxna och barn att samtala kring. Läsaren lämnas inte ensam med de stora frågorna för berättelsen ger också svar och mycket tröst.

En annan sak som är intressant är hur barnen löser de problem de ställs inför. De tvingas tänka längre än vad näsan räcker och hitta kreativa lösningar, visst finns det en gnutta tur med i spelet men absolut inte på ett orealistiskt sätt. Det ger bra underlag att samtala kring hur man kan angripa olika problem.

Det magiska hjärtat är en spännande, allvarlig och finstämd bok som tar barns känslor på allvar. Vill man skapa givande samtal kring liv och död med barn så skippa Bröderna Lejonhjärta för en gångs skull och läs Det magiska hjärtat tillsammans.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg