Dömd

domd

Ett mardrömslikt Narnia

Dömd av Pascale Vallin Johansson. Deras mammor är dömda för mord och som barn till en mördare skickas man till speciella fosterhem där man ska uppfostras ordentligt och inte bli som sina föräldrar. Lo, Amir och Vidar hamnar alla tre på fosterhemmet Himmelsfrid. Någon frid är det dock inte tal om med en sadistisk fostermor och en lynnig fosterfar. Inget av barnen tror på att deras mödrar faktiskt har begått de mord de anklagas för och tillsammans skulle Lo, Amir och Vidar kunna rymma om de bara samarbetade. I en tillvaro av misstänksamhet, straff, övervakning, hemligheter och kortvariga belöningar visar sig samarbete inte vara det enklaste även om man har ett gemensamt mål. Djuren runt gården Himmelsfrid beter sig konstig, går alldeles för nära människorna, bildar änglar i snön och kanske är det så att de skickar visioner till barnen. För det verkar inte vara en slump att dessa tre barn har kommit till samma plats, de hör ihop. Dömd är första delen i amargitrilogin.

I ett kapitel läser Lo ett avsnitt ur Narnia och miljön i Dömd som ska utspela sig i norra Sverige för naturligt tankarna till det förtrollade snölandskapet långt innan Lo öppnar boken. Miljön är noga beskriven och är både skrämmande och sagolik. Iskyrkan som förekommer i berättelsen får fantasin att skena iväg.

Berättelsen börjar ganska realistiskt och håller det spåret långt in i historien. Fastän man förstår att de övernaturliga inslagen kommer att komma dröjer det. I slutet exploderar det övernaturliga och möjligen går det lite för snabbt. Jag blir lite chockad av den tvära vändningen trots att berättelsen ändå har förberett mig för den.

Vallin Johansson byter berättarperspektivet mellan de tre barnen. Det medför att läsaren upptäcker att det finns en ganska stor skillnad mellan hur barnen ser på sig själva och hur de uppfattas av andra. Detta leder så klart till missförstånd mellan barnen. Jag är svag för berättelser i sagolika miljöer. Dömd är dock mer än bara exteriör, karaktärerna väldigt intressanta och nyckfulla. Däremot har jag ingen aning om vart denna berättelse är på väg efter den rafflande avslutningen. Det här är en roman som nog passar bäst för läsare i åldrarna 10-14. Den andra delen Flykt utkom i höstas och den tredje och avslutande delen i amargitrilogin utkommer våren 2015.

Relaterade texter:

I väntan på den stora upplösningen

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg