Drottningen av Rottnevik

Drottning RottningvikNär dikten ligger nära verkligheten

Drottningen av Rottnevik av Kringlan Svensson och Nanna Johansson. Rottnevik har länge gått under öknamnet Ruttnevik på grund av svaveloset från ortens industriryggrad, pappersbruket. Bruket har gett arbete och stabilitet till den sydnorrländska småstaden under hela den överskådliga historien då sossarna suttit vid makten. Funktionalitet före skönhet går igen i stadskärnan där miljön snarare påminner om ett sovjetiskt paradis än röda hus med vita knutar. Det är en bygd som visserligen fungerar men det var länge sedan den blomstrade. Så en dag kommer möjligheten till förändring, något som äntligen ska sätta Rottnevik på kartan.

Dagny Rubin är högst ansvarig för Rottneviks kulturfrågor som chef för kulturnämnden. Ett jobb som kanske skulle innebära mer om det var så att Rottneviks kulturliv bestod av något mer än Glas-Gösta gården och våtmarksområdet Tjädermyren. En gammal statarförfattares hem och en häckningsplats för helt vanliga tjädrar. Trots idoga försök har det aldrig riktigt blivit mer än så, tills den dag då hollywoodproducenten Steven Bergstrom likt en blixt från klar himmel ringer till Dagny.

Kringlan Svensson och Nanna Johansson utgör enligt mig två av Sveriges bästa satiriker. Genom serier, böcker, radio, stand up och poddar levererar de ständigt precis de tankar man själv gärna hade tänkt om den svenska politiken och samhället i stort. Drottningen av Rottnevik är den första boken Kringlan Svensson och Nanna Johansson skriver tillsammans och allt jag älskar med dem går igen. Under vissa partier av boken blir det ofrånkomligt att stanna upp och läsa stycket med exempelvis Nannas sylvassa men samtidigt fnittriga stämma i huvudet. Detta kanske gör mig jävig i bedömningen av boken som helhet men jag tvivlar på det. Historien om Dagny, alla de färgstarka karaktärer som omgärdar henne och en liten ort med identitetskris och sinande kassa är på en gång oerhört skruvad som tagen direkt ur verkligheten. Under tiden jag läste boken kunde jag vid ett flertal tillfällen referera direkt till vad som händer i boken när jag diskuterade det aktuella nyhetsflödet. Blockpolitik, landsbygdsproblem, enfrågepartier och det svåraste av allt, kärlek, avhandlas med bravur. Alla får sig en känga, från den politiska vänstern till högern, kommunalråd, miljövänner, män, kvinnor och djur. Att texten dessutom både är lättläst och intelligent skadar ju inte.

Det är svårt att skriva hyllningar och det här är en sådan. Kort sagt kan jag föreslå att om ni som läser inte har en aning om vilka Kringlan Svensson och Nanna Johansson är så plockar ni fram telefonen och laddar ner podcasten Lilla Drevet nu. I den reflekterar de tillsammans med Ola Söderholm och Liv Strömquist varje vecka om vad som händer i Sverige. När ni till sist plöjt de 46 avsnitten som hittills finns ute och sitter där med abstinens och tomhet så plockar ni upp Drottningen av Rottnevik och stillar begäret. Eller så fuskar ni och tar allt på en gång. Hur som helst, läs!

Jonas Appelberg

Jonas Appelberg