Du föll och jag för dig

Stoltz

Som vanligt är kärleken komplicerad

Du föll och jag för dig av Lina Stoltz. En till synes vanlig dag i skolan ändrades allt. Frida gick i skolkorridoren och hälsade slentrianmässigt på Jakob. När han lyfte blicken skakade hela världen till och innan hon ens hann reflektera över det var hon hopplöst förälskad.

Även om kärleken känns oövervinnerlig har den yttre världen en tendens att tränga sig på och Jakobs pokerkvällar med tillhörande gräs rimmar illa med Fridas idealfamiljs fasad.

Denna berättelse utspelar sig på en liten ort i Norrland. Beskrivningarna av vardagen, vännerna, festerna, och att bli ihop är realistiska. Stoltz fångar in vad det innebär att vara 17 år. Handlingen kretsar kring Romeo och Julia historien med den förbjudna kärleken mellan stereotyperna: den duktiga prästdottern och den oansvarige hockeykillen.

Stoltz bjuder inte på några överraskningar. Romeo och Julia historier finns i mängder och denna historia är långt ifrån så dramatisk som de brukar vara. Vilket också är romanens styrka, att den i sin mallade form ändå känns realistisk. Berättelsen är indelad i tre delar som går att översätta till förälskelsen, förhållandet, uppbrottet. Tydligt och uppenbart.

Det här är lite som en ny version av 90-talets Adam och Eva. De är bara lite äldre, det är lite mörkare och deras familjer är inte bästa kompisar. Likheterna mellan Fridas kompis Linn och Evas bästis Annika är svåra att missa.

Du föll och jag för dig tar inte läsaren till nya spännande platser utan låter läsaren suga på en klassisk kärlekshistoria som om det var en vanlig kola karamell, gjort på det gamla receptet utan några nya spännande smaker.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg