Everything lead to you

Marshmallow i bokformat

Everything lead to you av Nina LaCour. Emi är inte inte ens klar med high school men jobbar redan med scenografi på flera filmproduktioner. Så en dag hamnar hon i en westernlegends dödsbo för att kränga prylar. Där hittar Emi och hennes vän Charlotte ett brev bland prylarna, ett brev skriven av giganten själv till hans för omvärlden okända dotter. Emi och Charlotte antar utmaningen att leta rätt på denna kvinna för att överlämna brevet. Efter att ha kört in i flera återvändsgränder hittar de något annat istället.

Denna bok skulle lätt kunna användas som mall för hur en typisk ungdomsbok är uppbyggd. Vilket leder till att den blir förutsägbar. Den leder inte heller till några stor insikter om livet. Emi och Charlotte lever sjukt glamorösa liv även fast de inte riktigt ser det själva alla gånger för i Los Angeles mått mätta är de inte särskilt högt uppe på den sociala och ekonomiska statusstegen. Men det finns ett skimmer och en fluffighet i berättelsen som gör det svårt att inte tycka om den. Som en färgglad marshmallow, så god är den egentligen inte men ändå blir man glad och det vattnas i munnen.

Det är en berättelse om hjärta och smärta i filmindustrins Loa Angeles: Huvudpersonen Emi är en sådan litterär karaktär som verkar sakna begränsningar sett till hennes ålder. Hon har pengar, jobb, går i skolan, är klar över sin sexualitet, hennes föräldrar tjatar inte på henne om att hon borde vara hemma någon gång (vilket hon sällan är). Man kan antingen kritisera sådana karaktärer för att vara overkliga och förmedla skeva ideal eller så älskar man dem för den eskapism de erbjuder. Karaktärerna i berättelsen må sakna djup (alla är olyckligt kära) men de erbjuder istället en värld där ingenting verkar vara omöjligt.

Det är en modern askungen-saga med prinsen i huvudrollen. Bara det att prinsen i det här faller är en lesbisk tonårstjej som älskar film.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg