Ficktjuvens vän

tjuvTjuvaktigt

Ficktjuvens vän av Bo R Holmberg. Första boken i serien Hittebarnet bjuder på tjuvar, rymningsförsök och vilda jakter. Det är lagom spännande men inget för den kräsne.

För att försörja sig försvinner Örns äldre bröder då och då. När de kommer tillbaka har de alltid med sig mat. Örn förstår att de stjäl men säger inget då bröderna själva inte vill prata om vad det gör på sina färder. Så en dag behöver de Örns hjälp för att stjäla en kista. Han är den enda av dem som är liten nog att krypa igenom fönstergluggen. Äntligen får Örn visa vad han går för istället för att bli ensam kvarlämnad i stugan. Men allt går fel, de äldre bröderna fängslas och förs till stadens fängelse. Örn bli åter ensam kvar. Beslutsamt ger han sig iväg in till stan för att försöka frige bröderna. Hur han ska frige dem har han ingen aning om.

I stan träffar Örn ficktjuven Marta som tar honom under sina vingar. Tillsammans ska de nog kunna komma på hur de ska befria Örns bröder. Men inte heller med Marta är Örn säker för snart märker han att någon förföljer dem dag och natt, som en andra skugga. Rätt som det är befinner sig Örn i en vild jakt genom staden vars utgång kan bli förödande.

Berättelsen utspelar sig i en obestämd tid, gissningsvis ska det förställa tidig 1900-tal. Den geografiska platsen är inte heller angiven annat än att det är en stad. Texten är uppdelad i korta kapitel med mycket luft mellan raderna men inga bilder. Boken passar bra för barn i 8-9 års åldern. Berättelsen är spännande men skulle nog inte tillfredsställa den kräsna 9-åringen.

Ficktjuvens vän är första delen i serien Hittebarnent, kanske är det just därför läsaren inte får så många svar i slutet av boken. Det är en hel del trådar som lämnas löst hängande. Tyvärr är många av dessa trådar föga intressanta men som tur är finns det en och annan tråd som faktiskt är lite spännande och kan inspirera till vidare läsning.

En helt okej bok för sin målgrupp men inget minnesvärt.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg