Förbli en vacker flicka

Jag står framför badrumsspegeln och funderar på om jag ska låta ögonbrynen växa ut eller noppa dem, sneglar på vågen och försöker dämpa impulsen att väga mig men ger upp en hundradelssekund senare. 64 kilo, inte ner men inte upp heller. Man kanske borde börja träna (som om det kommer hända) i och för sig, jag skulle kunna lura i mig själv att jag gör det för hälsans skull. Det vore knappt en lögn det är ju bra men sen när har jag drivits av en hälsosam livstil? Jag hörde någon säga en gång att förlusten av skönhet är en smärtsam process för kvinnor, tror det var den banbrytande författaren Erica Young. Skönhet, ett av kvinnans maktmedel. Vad händer när de maktmedel man känner till obönhörligt tas ifrån en och ersätts med maktlöshet?

Den 16 årige feministen jag en gång var målade ansiktet svart på dagen och drog på sig höga klackar och korta kjolar på kvällen. Mitt utseende var mitt och ägdes av mig. Andras hånfulla eller suktande blickar gav mig makt. De trodde de visste vem jag var, men deras blickar genomskådade dem och inte mig.

Mitt 16-årige jag.

Den 16 årige feministen förstod inte varför mamma vägde sig hela tiden, testade nya träningsprogram och letade kläder som dolde hull. Den 16 årige feministen sa ”lev mamma, äg din kropp låt inte andra äga den”. För den 16-årige feministen visste inte än hur det var att förlora sitt utseende. Visste inte att det var smärtsamt i dubbel bemärkelse. Förlora ett maktmedel är illa nog men att samtidigt känna skuld över den sorg det medför var något jag inte hade räknat med.

Det är inget man pratar om: ”Hallå tjejer, kommer ni ihåg hur vi aldrig skulle bli? Jo, jag har nämligen blivit precis så!”

Jag saknar mitt utseende, jag saknar att inte ha den makt det gav mig förut, det gör ont att inte leva upp till sina ideal och det gör ont att vara kvinna.

Men så slår jag mig ner i soffan och ser ännu ett avsnitt av Girls, Adam och Hannah har just knullat… igen.

Adam: Din mage är rolig.

Hannah: Min kropp ska inte vara rolig.

Adam: Du har bara ett par kilos övervikt.

Hannah: Jag tappar aldrig vikt från magen bara ansiktet.

Adam: Har du försökt gå ner i vikt?

Hannah: Nej, det har jag inte gjort!

 

Jag lyfter min godispåse i luften och säger skål. Detta är en strid jag inte kommer att vinna.