Gregor från ovanjord

9789163874352Där det finns hopp finns det liv

Gregor från ovanjord av Suzanne Collins. Berättelsens huvudperson är 11-årige Gregor. Sedan hans pappa försvann har han varit tvungen att hjälpa sin mamma att få vardagen att gå ihop. Så en dag när han är i tvättstugan ramlar hans två-åriga syster Boots ner i ett hål och Gregor följer efter. De faller och faller och faller och när de väl landar befinner de sig i en annan värld som befolkas av kackerlackor, spindlar, råttor och människor som aldrig sett dagsljus. Spänningarna mellan de olika grupperna i underjorden är stora och ett krig kan bryta ut när som helst. Gregor och Boots hamnar mitt i händelsernas centrum fast det ända de vill är att komma hem igen. Men det visar sig att syskonens och underjordarnas öden är tätt sammanflätade och tillsammans ger de sig ut på en farlig resa genom underjorden för att stoppa kriget och finna hopp.

Boken marknadsförs på framsidan med texten ”av författaren till Hungerspelen” men denna berättelse vänder sig till en yngre publik, de stora bokförsäljarna har lagt boken i ålderskategorin 9-12 år. Mycket riktigt är denna berättelse mindre brutal än Hungerspelen, språket är mjukare liksom karaktärerna, samtidigt finns mycket av det som Collins byggt upp Hungerspelen med även här. Ännu en gång är ett krig i förestående, åter igen är en syskonrelation i förgrunden och även i denna berättelse är hopp en viktig krydda.

Hopp är ett tveeggad ting, antingen kan det ge bränsle för att våga förändra en förtryckande makt men hopp kan också användas i små portioner för att hålla folk på plats och förhindra uppror. Trots sin unga ålder vet Gregor att hopp kan ha förödande konsekvenser. Att hoppas är något han inte tillåter sig själv, i alla fall inte förrän hoppet kan kanalisera styrka. Men om Collins Hungerspelen-triologi kretsade kring att störta en förtryckande regim handlar denna berättelse om att bevara fred. Gregor väljer ordet framför svärdet, diplomati framför krigföring. Relationen mellan syskonen Gregor och Boots kanske är en smula väl idyllisk men jag störs inte av det utan tycker att det är ganska skojigt att en av huvudkaraktärerna är en härlig och orädd två-åring.

Gregor från ovanjord är det jag brukar kalla för vandringsberättelser. Inte vandringsberättelse i den meningen att den har berättats muntligt och vandrat från stad till stad, utan i själva konstellationen. Ett sällskap ger sig av mot ett visst mål, de vandrar och vandrar men vägen blir aldrig som de tänkt sig. Hit räknar jag Sagan om ringen, Metro 2033 och nu även Gregor från ovanjord.

Gregor från ovanjord må vara skriven av samma författare som till Hungerspelen men den riktar sig till en annan publik, tempot är långsammare, handlingen mindre komplex, karaktärerna mjukare. Det är helt enkelt en annan berättelse. Med det sagt är det en bok som kan läsas och uppskattas av ett större ålderspann än det angivna 9-12 år.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg