Hopp

Fotograf: Isa Olsson

Fotograf: Isa Olsson

Nu är programmet till Stockholms filmfestival 2014 släppt och i år slås det rekord då över 200 filmer visas från över 60 länder. Temat för festivalen i år är Hopp som ”är en hyllning till kvalitetsfilmen som utan lyckliga slut lyfter berättelser vi alla växer av”. Filmerna som visas är bland andra May Allah Bless France! av den franske regissören Abd Al Malik, Trash av den brittiske regissören Stephen Daldry med bland annat Rooney Mara i en av huvudrollerna och Barbarians av den Serbiske regissören Ivan Ikic.

Några av de största namnen som besöker filmfestivalen är Xavier Dolan, Roy Andersson, Mike Leigh, Sverrir Gudnason och Uma Thurman som också tilldelas priset Stockholm Achievement Award. För att hålla ett seminarium om de 25 gångna festivalåren kommer även Mark Cousins, mest känd för serien The Story of Film som just nu går att se på SVT.

Ett av de lite mer otippade eventen på festivalen är att den kinesiske konstnären Ai Weiwei den 4 november kommer avtäcka en isskulptur på Norrmalmstorg. I överensstämmelse med årens tema kommer skulpturen symbolisera hopp. Ai Weiwei får fortfarande inte lämna Kina och har istället samarbetat med konstnärer vid Ishotellet i Jukkasjärvi på distans.