The Imitation Game

Stillbildsfoto: Jack English © 2014 The Weinstein Company. All Rights Reserved.

Stillbildsfoto: Jack English © 2014 The Weinstein Company. All Rights Reserved.

En återkommande saga

The Imitation Game. En vacker hjärna lämnar ofta lite kvar till väsendets helhet, åtminstone om man råkar vara ett matematiskt geni. Stephen Hawking, John Nash, Jason Padgett och Alan Turing för att nämna några. Allas fantastiska sinne för siffror har lämnat dem antingen asociala eller på annat sätt funktionsnedsatta. Kanske inte rättvist mot Hawking då han väl var lika klipsk med eller utan sin ALS, men ändå. Av dessa är det bara Padgett som inte fått någon film ännu men Sony har köpt rättigheterna till boken och Channing Tatum är redan bekräftad som huvudrollsinnehavare. John Nash minns vi från Russel Crows oscarsnominerade prestation i A Beautiful Mind och Stephen Hawking (som faktiskt har ett gäng filmer gjorda om sitt liv) slåss i år på galorna mot Alan Turing i filmerna The Theory of Everything och The Imitation Game.

I The Imitation Game spelar Benedict Cumberbatch det matematiska geniet Alan Turing. Han knäckte tyskarnas kodmaskin Enigma under andra världskriget och lade grunden till dagens datorer, men fick vänta till 54 år efter sin död för att få erkännande. Turing jobbade med något som var så hemligt att det efter kriget tystades ner och begravdes. Han var dessutom homosexuell och dömdes likt obehagligt många andra till kemisk kastrering, något som till slut fick Turing att begå självmord vid 41 års ålder.

Alan Turing var, enligt filmen, vad man skulle kalla för motsatsen till ett socialt geni. En enstöring som hade oerhört svårt för att knäcka de vanligaste av sociala koder. Filmen porträtterar hans prestationer inom den brittiska militären där hans knepiga personlighet ställdes i kontrast till hans genialitet. Där få människor älskade honom medan betydligt fler tyckte motsatsen.

Det är svårt att inte se likheterna mellan A Beautiful Mind och The Imitation Game men det gör samtidigt ingenting. Såväl Cumberbatch Turing som Crows Nash rekryteras till ett till synes omöjligt uppdrag, missförstås och ratas av många men finner en allierad i sina livs kärlekar. I The Imitation Game spelas hon av Keira Knightly, i A Beautiful Mind av Jennifer Connelly. Det är två bra filmer med historier som fängslar och som dessutom bygger på verkliga händelser, ett uttryck som visserligen i princip skulle kunna betyda vad som helst. Andra världskriget tycks aldrig sina på historier den ena mer dramatiserad än den andra.

Jonas Appelberg

Jonas Appelberg