Isbarnen

Isbarnen

Svarta rosorna på iskallt uppdrag

Isbarnen av Camilla Lagerqvist. Judarna i Norge får det allt svårare. Nyheter om Hitlers grymhet når allt fler. På andra sidan gränsen i värmländska Gullfors har sedan en tid tillbaka en motståndsgrupp bildats. Svarta rosorna som de heter är ingen vanlig motståndsgrupp, de består av tre barn: Maja, Hilde och Ben.

Av en händelse råkar de komma över ett telegram med budskapet: ”Isbarnen upptäckta. Ska skickas till Auschwitz. Tyskarna kommer imorgon”. Svarta rosorna ser ingen annan utväg än att packa sina ryggsäckar, dra på sig skidorna och försöka ta sig över till Norge för att rädda de som kallas Isbarnen. Tiden är knapp och de vet inte hur de ska hitta Isbarnen. De behöver hjälp men det är svårt att avgöra vem som är vän och vem som är fiende. En missbedömning kan leda till döden.

I år är det 70 år sedan andra världskriget tog slut och många böcker ges ut på temat. Isbarnen är andra delen i den skönlitterära serien Svarta rosorna och vänder sig till barn i åldrarna någonstans mellan 9 och 12 år.

Handlingen utspelar sig mitt i den kallaste vintern och hur många sockor läsaren än har på sig är det svårt att inte känna kylan i tårna. Den första boken i serien utspelade sig mitt på sommaren, denna under vintern. Det ska bli spännande att läsa under vilken årstid nästa bok utspelar sig.

Historien är spännande och läsaren ges få andrum att få ner pulsen på. Uppdraget ter sig som omöjligt att genomföra men Maja, Hilde och Ben ger inte upp i första taget. Det är både en berättelse om en tid, ett krig, hjältedåd, vänskap, och svartsjuka. Det här är en bok som många unga läsare kommer att sluka på nolltid. Samtidigt väcker den nyfikenhet om tiden kring andra världskriget.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg