Kulturnatt med familjen

Igår kväll var det åter dags för Kulturnatt i Stockholm. Klockan 18 slogs dörrarna upp till stora delar av Stockholms kulturliv och de stängdes inte förrän vid midnatt. Äntligen kunde alla som ville ta del utav exempelvis musik, konst, historia och seminarier utan att behöva lägga ut ett enda öre. Inte nog med att entréerna var gratis så fanns också fria kommunikationsmöjligheter mellan de olika hållpunkterna.

KulturnattFör många familjer innebär en typisk lördagskväll ett underhållningsprogram på bästa sändningstid och en stor skål med chips. Fördelarna med det är att det är relativt billigt och passar alla åldrar, med andra ord så råder familjesämja för en stund. Genom att ge sig ut som familj på Kulturnatten kan man få samma fördelar men en välkommen omväxling i rutinerna och har man riktig tur kan man väcka nya intressen hos barnen. Att ta med sig barn ut på stan kvällstid innebär alltid en viss risk för föräldrar: när tar tröttheten vid och när tar gnället över?

Vi gav oss ut tillsammans med en åtta- och en treåring. Till vår stora lycka visade det sig att löftet om att få vara uppe och ute på stan halva natten gav dem energi och triggade nyfikenheten och fantasin så pass mycket att vi hann med både Birkagården, Medelhavsmuseet och Kungliga Slottet innan ögonlocken blev för tunga.

Överallt på stan ringlade sig köerna intill de olika arrangemangen. Vår tid i kön på Medelhavsmuseet var svårberäknad men ändå inte påfrestande vilket berodde dels på den trevliga stämningen bland de köande och dels på personalens goda- och professionella bemötande. Väl inne gjorde det stora antalet besökare att man kanske inte fick ta den tid man hade önskat vid varje monter, å andra sidan klagade inte barnen på det lite högre tempot. Samma sak gällde på det väldigt välbesökta slottet.

Ger man sig ut i Kulturnatten som familj måste man obönhörligt dessvärre kompromissa. För vår del blev det ingen Zombie Walk, ingen nattorientering och ingen efterfest men för en lördagskväll fick soffan bara sällskap av katten. Får man önska sig något inför 2015 är det att arrangemanget kunde vidgas även till stadsdelar utanför tullarna, då kanske vi också kommer att få se fler familjer som ger sig ut i natten.

Jonas

Jonas Appelberg

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg