Mörkt vatten

Mörkt vatten av Jonna Berggren. Väktaren Ismail har länge letat efter den med de rätta egenskaperna. Hoppet var på väg att lämna honom. Då träffar han Jamina som kan förutspå väder bättre än SMHI, Jamina som aldrig fryser och kan hålla andan i en evighet. Ett hopp väcks hos Ismail. Kanske kan dörren till den magiska världen fortsätta stå på länt. Mitt i sin glädje missar dock Ismail det som står mitt framför näsan på honom. Jamina kan omöjligen ensam vara lösningen på alla hans bekymmer.

Mörkt vatten är den första delen i fantasyserien Isporten som vänder sig till barn i åldrarna 9-12. Fantasy och mystik är ständigt efterfrågade genrer hos målgruppen och än så länge tycks inte behovet vara mättat.

Berggrens berättelse utspelar sig i vår moderna värld i vilken det finns en port till något annat. Vad detta andra är får läsaren reda på fragmentariskt. Vid bokens slut är den andra världen fortfarande ett mysterium.

Huvudkaraktärerna skildras väldigt fint i berättelsen. Vardagen och skolan tar stor plats men hela tiden ligger det en sagoslöja över berättelsen som ger handlingen ett skimmer. Bokens största problem är att den saknar en ordentlig konflikt. Hotet är otydligt. Det medför att denna första bok blir mer som en lång prolog till de resterande delarna och klarar inte av att stå för sig själv. Jag misstänker att berättelsen hade mått bättre av att inte delas upp i tre böcker. Ändå förblir jag nyfiken på hur det ska gå och vad som finns på andra sidan porten.

Tanja Appelberg