När jag äntligen blev stulen igen

Kulo

Familjen Pirat ute på nya äventyr

När jag äntligen blev stulen igen av Siri Kolu. Föra sommaren blev Vilja kidnappad av familjen Pirat. Denna sommar önskar hon inget annat än att återigen bli bortrövad, grilla korv under stjärnorna, förenas med sin vän Helle och röva från skattebetalande hel-trygve. Istället har Vilja skickats iväg till ett trist fiolläger där de bara serverar överkokta morötter. Vilja står inte ut ock skickar en nödsignal till familjen Pirat. Men denna sommar är spelreglerna förändrade i rövarsamfundet och familjen Pirat står kanske inför sin störta utmaning någonsin.

När jag äntligen blev stulen igen är en väldigt charmant berättelse, fylld med humor, kärlek och äventyr. Förutom själva äventyret handlar berättelsen om vad en familj är, vad en lycklig familj är (om det nu finns en sådan) och om hur kärlek kan yttra sig på många och oväntade sätt.

Detta är andra boken om rövargänget (föregångaren heter När jag blev stulen andra veckan i juni) och fastän den går att läsa den fristående skulle jag ändå rekommendera att läsa böckerna i rätt ordning då det tar ett tag att komma in i sammanhanget om man inte har läst första boken.

Kolu blandar vardagsbestyr och äventyr, ting ur klassiska piratberättelser med det moderna samhället. Det pågår en ständig lek med kontraster. Samtidigt börjar Vilja lägga märke till att hennes familj och familjen Pirat som till synes är varandras motsatser ändå har ett och annat gemensamt.

Liksom i första boken ska rövarsamfundet träffas och tävla mot varandra på den årliga sommarträffen. Familjen Pirat får bland annat möta familjen Tokander, Skärgårdshavets skräck-speedare, Flygande stiletterna, och Skrällen från fjällen i tävlingar så som Rövarkaraoke, Bakning och Brottning (B&B), Gissa bytet (GisBy) med flera. Upplägget är skojfriskt. Det är inte historien i sig som driver läsaren vidare utan det är persongalleriet och den galna rövarvärlden som bidrar till att man vill läsa och lära känna personerna och deras omvärld mer och mer.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg