Om jag får stanna

Om jag får stanna av Kajsa Gordan. Ilona och Stella har gått i samma klass sedan förskoleklass. Ändå syns inte Ilona till på ett enda klassfoto. Även i år när de går i sjätte klass smyger Ilona iväg till biblioteket medan hennes klasskamrater ställer upp sig för skolfotograferingen. Ilona är gömd. Trots att hon bott i Sverige i halva sitt liv har Migrationsverket sagt att hennes familj inte får stanna kvar i landet. Därför gömmer sig familjen hos några nunnor i väntan på att ännu en gång få ansöka om att bo i Sverige.

Ilonas bästa vän Stella har svårt att föreställa sig att Ilona en dag kanske inte får gå i skolan tillsammans med henne, hon kanske inte får gå i skolan alls. Stella vet att Ilona delar rum med hela sin familj och att det mesta hon äger är sådant andra har skänkt till klostret. Själv bor Stella i en villa, har eget rum, kan resa utomlands och hennes familj har massa saker som de inte ens använder. Hon älskar Ilona men ibland blir det jobbigt för hon skäms så mycket för allt hon har jämfört med Ilona.

Det är en berättelse som passar utmärkt för barn i åldrarna 9-12. Tempot är långsamt utan att bli tråkigt. Kanske inte något för den som vill ha massor av spänning men det är en bok som många kommer att uppskatta. Skulle fungera utmärkt som en högläsningsbok i klassrummet. Självklart kretsar handlingen runt huruvida Ilona får stanna eller inte men främst är det en berättelse om vänskap. Berättelsens största problem är att slutet kommer lite väl abrupt.

Vartannat kapitel är skrivet ur Ilonas perspektiv och vartannat ur Stellas perspektiv. Båda är väldigt måna om varandra men de brottas också med skamkänslor. Ilona skäms inför sina kompisar för hur torftigt hon har det. Samtidigt har hon så oändligt mycket mer frihet jämfört med sina föräldrar. Hon behärskar språket, får gå i skolan och spela fotboll medan de tillbringar allt för mycket tid i ett trångt, skumt rum. Stellas skuldkänslor är motsatta, på ytan har hon det så bra jämfört med Ilona. Fast Stella har sina egna problem. Hennes brors ovilja att gå till skolan har stått i fokus för familjen i flera år. Vilket har inneburit att hon själv hamnat i skymundan.

Berättelsen lurar inte sina läsare genom att säga att i slutändan löser allt sig men den lämnar inte heller läsaren utan hopp. Vilket är oerhört viktigt när man skriver för barn och unga. Att luras eller ta hoppet ifrån en ung läsare är inget annat än grymt. Gordan tar barns och ungas känslor på allvar och många kommer känna igen sig i denna bok för hon har verkligen fångat två 12-åriga flickors vänskap på ett trovärdigt sätt.

Tanja Appelberg