Opinionsjournalistik när det passar

Ett skandalomsusat OS i Ryssland med korruption, demolering av byar, oavlönad arbetskraft, knepiga lagar etc. flög genom etern i TV3’s regi med glada miner och utan massa politik i vägen för lagoma svenska framgångar. SVT, bland andra, hade i månader innan pumpat ut granskningar från det stora kalla landet i öst för att väcka opinion och visst var det åtminstone med några sekunders vånda man bänkade sig framför curlingdamerna och Tre Kronor. Nu gjorde Ryssland sitt bästa för att hålla sig kvar i den globala nyhetsbevakningen och lyckades bra med det på egen hand utan att SVT behövde följa upp speciellt mycket, men visst hade allt blåst över och fallit i glömska ganska snabbt vore det inte för detta?

I skrivande stund skriksjunger 50000 brasilianska supportrar nationalsången i kapp med landslaget på mattan inför VM-mötet mot Mexiko och stämningen är enorm. Nu liksom för ett par månader sedan är allt vad politik heter som bortblåst trots att fotbolls VM i Brasilien varit minst lika skandalomsusat som OS i Ryssland. Arenor för lånade miljarder medan folket blir allt fattigare, korruption, miljöförstöring och så vidare. Skillnaden nu är att folkfesten sänds i SVT.

Uppdrag Granskning, som man ändå får säga är public service flaggskepp för granskande journalistik, la i våras taktiskt två timslånga granskningar om arbetsförhållanden och korruption kring OS strax innan allt satte igång. Detta gav eko i nyheterna och debatterades såklart flitigt efteråt. Inför VM i Brasilien finns ingen granskning och SVT satsar istället på att visa Michael Palin i Brasilien och naturfilmer från det undersköna Amazonas.

Nu påstår jag inte att SVT blundat för allt som händer i Brasilien som inte har med fotboll att göra men det har snarare varit på nyhetsplats än på det så opinionsbildande Debatt eller Uppdrag Granskning. Och visst, Pops och de andra flikar då och då in inslag där de med allvarliga miner pratar om demonstrationer och hur det kan komma att påverka festen. Det som trots allt känns lite olustigt är det faktum att fotbolls VM sänds i SVT och att OS sändes i TV3 och att jag inte riktigt kan skaka av mig att detta kan ha någonting att göra med de uteblivna granskningarna.

Jonas Appelberg

Jonas Appelberg