Palio

Palio July 2013

Palio July 2013

Krig på hästryggen

I nästan 800 år har ett krig utkämpats på Piazza del Campo i hjärtat av den Toscansca staden Siena. Föds man i Siena så föds man in i en Contrada, ett distrikt, till vilken man tillhör livet ut. Varje distrikt har sina egna färger, sånger och smeknamn. Två gånger varje år möts tio av de sammanlagt sjutton stadsdistrikten i hästkapplöpningen Palio. Vinsten är äran men tävlingen är på liv och död. De enda som kan avgöra allt är de jockeys som vågar sig upp på hästryggen, för detta är allt annat än ett trav runt Solvalla.

Palion går runt en bana där det smalaste partiet är en och en halv meter mellan kollon och vägg. I full galopp under 90 sekunder och barbacka pressar sig de tio ekipagen fram genom omöjliga kurvor i ett närmast öronbedövande dån från åskådarna som befinner sig runt om hela piazzan. Med piskor gjorda av det allra heligaste på en oxe slår jockeyerna varandra lika mycket som de piskar sina hästar. I regel är oddsen 50/50 på att överhuvudtaget komma i mål. Hästar och jockeys flyger in i väggar, kanar genom gruset och trampas av sina utmanare. De måste vilja vinna lika mycket som de måste våga krascha och bära hem skammen av en förlust.

Palio är en smått fantastisk dokumentär. Den bjuder på ett ämne jag som åskådare inte hade en aning om ens fanns innan jag satte mig i biofåtöljen men som jag efter filmen inte kunnat sluta tänka på. Varje karaktär är som skriven med sina väl utmejslade egenskaper. Mästaren Gigi Bruschelli ”Trecceiolino” som är ute efter det ultimata rekordet av 15 vinster. En mästare som har alla runt sitt lillfinger. Det han vill ska hända, händer. Utmanaren Giovanni Atzeni ”Tittia” som tränats av mästaren och som vid 28 års ålder kan bli den yngsta att vinna två Palios i rad, den i juli och den i augusti samma år. Mindre pengar, ingen makt men en vinnarinställning och en talang över alla andras. Och så till sist de gamla mästarna, Andrea de Gortes ”Aceto” som innehar det nuvarande rekordet med 14 vinster och Silvano Vigni ”Bastiano”. Bastiano var Acetos ärkerival när det begav sig och nu vid 57 års ålder är han den ultimata berättaren som hjälper oss få perspektiv på hela spektaklet. Med ett språk som hämtat från litteraturen och en charm som åtminstone får mig på fall gör att jag inte vill sluta lyssna på honom.

Det är något av en David och Goliat berättelse som utspelar sig både i medeltid och i nutid på en och samma gång. Den tusenåriga staden blir den sista karaktären och pricken över i. Palio är inte en dokumentär som gör att man vill stå på barrikaderna, såsom The Cove, Blackfish eller Fahrenheit 9/11. Det är en dokumentär som visar att man inte visste allt om världen omkring och som gör att man vill fortsätta utforska.

Jonas Appelberg

Jonas Appelberg