Röd som blod

RodSomBlod

Stilistisk thriller i ett gnistrande Tammerfors

Röd som blod av Salla Simukka. Hemligheter, pengar, droger, korruption och mord, så kan man sammanfatta Salla Simukkas roman Röd som blod. Lumikki Andersson har lyckats lämna sitt barndomshem genom att komma in på ett gymnasium i Tammerfors. Hon gör allt i sin makt för att skapa en ny identitet och att omvandla sig själv. Bli en som inte är rädd, en som inte behöver se sig om runt varje gathörn. Allt det blir dock svårt att upprätthålla när hon dras in i en narkotikahärva efter att ha hittat tvättade sedlar i skolans mörkrum.

Lumikki är smart, rutinerad och har massor av dolda talanger men jagas ständigt av demoner från sitt förflutna. På så viss är hon en klassisk hjältinna i thriller sammanhang. Ska man se till handlingen i romanen är den också ganska klassisk och ger inte läsaren något att bita i. Det är ingen dålig berättelse men den bjuder inte på några överraskningar utan är väldigt förutsägbar. Däremot lyckas Simukka lyfta romanen genom att linda in den i metaforer, stämningar och miljöbeskrivningar som griper tag i läsaren. Stilistiskt finns ingenting att klaga på. Tammerfors förvandlas till en plats tagen ur både film noir och ett gnistrande sagolandskap. Sagor har också en central del i berättelsen, här finns det både snödrottningar, askungen, snövit och gott om stygga vargar. Samtidigt är det en berättelse om några hormonstinna tonåringar.

Det finns en karaktär i berättelsen som jag fastnat extra mycket för och det är knarksmugglaren Natalia. Egentligen borde jag kanske inte byggt upp en så stark relation med henne för (spoiler alert) hon dör redan i första kapitlet. Även hon är en klassisk thrillerkaraktär, rysk ung kvinna som tvingas in i kriminaliteten i hopp om att kunna skapa ett bättre liv för sin dotter. Simukka behandlar Natalia med sådan varsamhet och respekt att hon faktiskt blir den mest levande karaktären i romanen vilket är en smula ironiskt.

Vi på Kojojsch har den senaste tiden vid flera tillfällen beklagat oss över alla dessa trilogier som poppar upp som svampar. Mättnaden börjar bli nådd. Röd som blod är en av alla dessa svampar. Turligen har denna roman faktiskt ett riktigt slut och avslutas inte med en cliffhanger. Del två som heter Vit som snö kommer ut i vår. Frågan är, kommer Simukka hålla mig kvar i sitt grepp? För det behövs att Lumikki blir en intressantare karaktär eller en ny Natalia.

Relaterade texter:

Familjehemligheter, hetta och lögner

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg