Rogue One: A Star Wars Story

Rogue One: A Star Wars Story….Ph: Film Frame..© 2016 Lucasfilm Ltd. All Rights Reserved.

Lamporna tänds igen, jag tar av mig 3D-glasögonen och masar mig ut ur salongen. Lätt omskakad och med lite stress i kroppen försöker jag samla ihop tankarna om julens mest efterlängtade film på bio, den första fristående filmen i Star Wars sagan: Rogue One.

Denna film från en galax långt, långt borta är den första som inte är en episod utan en av Disneys så kallade antologi filmer där andra berättelser kan berättas om nya och gamla karaktärer. Utöver Rogue One är en film om den unge Han Solo annonserad samt en till där det ryktas om att Ewan McGregor återvänder som Obi-Wan Kenobi, och sen episod 8 och 9 såklart. Efter dessa är vi framme vid 2021 och vad som händer efter det är ännu inte klart.

I Rogue One får vi följa Jyn Erso (Felicity Jones) och en hel hop andra helt nya karaktärer som efter omständigheter bildar en hjältetrupp med uppdrag att lägga händerna på ritningarna till dödsstjärnan. Samma ritningar som står för det ”nya hoppet” i episod IV. För att undvika spoilers säger jag inte mycket mer än så.

Det är fart från första bildruta och nästan allt man vill ha från Star Wars kakan finns där. Dödsstjärna in action, AT-ATs på stranden, AT-STs i öknen, Star destroyers, , X-vingar, TIE fighters och till och med en hammerhead corvette! Laserkanoner i mängder och till och med ett rött, extra elakt, lasersvärd i händerna på ondskan själv: Darth Vader. Det är mindre politik och de tidigare lite fåniga robotarna är utbytta mot en härligt syrlig en, vars skämt förhöjer snarare än förstör. Det här är också första filmen jag sett där jag faktiskt kan rekommendera att ta sig till Imax 3D biografen. Episod VII lyckades inte få över mig som Imax entusiast men det gjorde Rogue One.

Gå och se med andra ord! Och nu längtar jag lite till den åttonde delen i sagan.

Jonas Appelberg