Skatten på trollholmen

Skatten på Trollholmen. Copyright Kartago förlag.

Skatten på Trollholmen av Johan Alexanderson.

I ett litet samhälle på västkusten bor Sjöbodstomten och hans vänner. Han är lite som en hustomte med specialiteten sjöbodar: ser till att allt står rätt till och tar hand om den intilliggande hönsgården. En dag hittar han en skattkarta med ett kryss ute på en holme, Trollholmen, där myten säger att hemska troll bor och där man absolut inte ska gå i land. Något gör att Sjöbodstomten trots det inte kan hålla sig utan beger sig ut på äventyr med sin brokiga skara vänner.

Detta är Johan Alexandersons första seriebok och den vänder sig till de mindre barnen. Kojojsch testade den på en sjuåring med blandat men övervägande positivt resultat. Historien är kort men spännande och teckningarna förhöjer verkligen upplevelsen och min sjuåring ville ha mer efter att vi läst ut den. Dock är det svårt att lyckas med konsten att presentera en helt ny värld med platser och karaktärer samtidigt som de ska ut på ett äventyr till havs. Det blir många namn att hålla reda på och fler än en gång blev vi tvungna att bläddra tillbaka för att se vad den där hönan nu hette. Detta kanske är ett mindre problem när man läser historien själv än när man som vi hade den som högläsning.

Känslan är att serier på fler fronter tar mer plats bland litteraturen och i litteraturkritiken idag och detta ser jag som en positiv utveckling.

Jonas Appelberg