Skuggor över Svavelköping

SkuggorOverSvalevkoping

Fartfyllt men platt

Skuggor över Svavelköping av Johan Sjöberg & Johan Egerkrans. Detta är första boken i serien Demondeckarna. I Fokus står tre barn Miriam, Dante och Eliot som går i sjätte klass och har bildat Svavelköpings byrå för underliga undersökningar. Hittills har alla deras undersökningar haft naturliga förklaringar men Dante är övertygad om att det finns övernaturliga ting medan Miriam tillber logiken och avfärdar allt prat om magi.

I skolan har barnen en ny lärarvikarie, magister Sephirot och ganska snart upptäcker barnen att allt inte är som det ska med magistern. Han har svårt att hålla sig till sanningen, frågan är vad är det han döljer. Ju mer saken undersöks desto konstigare blir det. Kanske har byrån fått sitt första fall med en övernaturlig förklaring.

Jag har i tidigare texter efterfrågat fler böcker med barn som inte var välartade utan mer som barn var mest. Ibland får man helt enkelt akta sig för vad man önskar. Eliot, Dante och Miriam är hemska. Jag tycker inte om någon av dem, vilket bidrar till att jag fullständigt struntar i hur det går för dem. I Pax-serien är huvudpersonerna också allt annat än perfekta men de har flera dimensioner och känns levande. Miriam, Eliot och Dante är tre ganska tråkiga stereotyper som på det också är rätt osympatiska. De beslutar sig tillexempel att frihetsberöva en katt för att den inte gör som Miriam vill. Någon ursäkt får katten aldrig. Jag har svårt för hur Miriam illustreras, det känns som om man har haft en barbiedocka som musa.

Det finns en del problem med språket. Min misstanke är att det är tänkt att vara humoristiskt men det blir aldrig riktigt roligt. Vilken 10-11 åring skulle bli road av följande mening:

”Fönstren på tornen var formade som skottgluggar och balkongerna hade murkrön med krenelering, precis som en riktig borg.”

För jag hoppas att författarna inte tror att mellanstadieelever vet vad krenelering är. Själv behövde jag slå upp det. Dessutom har författarna roat sig med att stoppa in massa överflödig information inom parenteser här och var. Det greppet funkar inte då det inte tillför något till berättelsen utan bara blir ett störningsmoment.

Handlingen går snabbt framåt och det händer något hela tiden. Vilket passar den otåliga läsaren. Många trådar läggs ut för seriens fortsättning och ja, jag blir nyfiken på vad som kommer hända med Dante i framtiden. Ändå är jag tveksam om jag kommer läsa fortsättningen. Bristerna i Skuggor över Svavelköping är många och iögonfallande.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg