Spionen på spökskolan

Spionen på spökskolan av Jesper Lindqvist. Silas trodde att han var ett helt vanligt barn på en helt vanlig skola. När hans hand en dag försvinner mitt under en lektion får han tänka om. Saker och ting är uppenbarligen inte som de verkar. Silas vill inte gå tillbaka till skolan av rädsla för att han återigen ska bli osynlig och att någon skulle se det denna gång. Det Silas inte vet är att hans osynlighet redan har uppmärksamts. Han har inte heller någon aning om att det förekommer en helt annan undervisning i skolans lokaler på nätterna och att en märklig dimma sveper in över skolgården strax innan klockan slår tolv natt efter natt.

Snart öppnar sig en helt ny värld för Silas. Här gäller nya spelregler och ett felsteg kan leda till döden.

Boken börjar i vår värld i ett vanligt klassrum men direkt vänds allt upp och ner och som läsare blir världsbygget mer och mer absurd, på ett bra sätt. Många fantasy och skräckböcker målar snabbt upp en värld som läsaren kan gå med på.  Spelreglerna känns naturliga trots att man befinner sig i en övernaturlig värld. Så är det inte hos Lundqvist. Så fort man trodde att man hade koll kommer den ena överraskningen efter den andra. Det här är en roman som lämpar sig väl för barn i åldrarna 9-12.

Mitt hjärta ömmar för Silas, han är så förvirrad genom hela boken och har verkligen ingen koll på läget. Vilket gör honom väldigt trovärdig. Han är både modig och feg, som människor är.

Som bibliotekarie ber barn mig ofta att rekommendera roliga eller spännande böcker. De senaste åren har allt fler börjat efterfråga spännande och roliga böcker. Vilket alltid får mig att svettas lite.  Titlarna i den kategorin är ganska snabbavverkade. Därför är det extra roligt att hitta en ny bok att tipsa om.

Tanja Appelberg