Stjärnstenen

9789163879432

Gåva i arv

Stjärnstenen av Jo Salmson. I staden Hammar finns en av stjärnstenarna. En stjärnsten kan visa vad som händer på andra platser i världen för den som har gåvan. Om Nea har gåvan kan hon bli stjärntolkaren Fernels första lärling. Oroligheterna ökar i riket Dahr, drakarna från staden Demar har inte synts till på länge och nära Hammars gränser har spår av klankrigare upptäckts. Har Nea gåvan kan hon som sin bortgångne far försvara Dahr och har hon tur så följer Nea inte hans öde och dör på kuppen.

Stjärnstenen är första delen av Jo Salmsons nya serie Drakarnas öde. Salmson är tidigare känd för bland annat fanstyserierna Drakriddare, Häxfolket och Maros resa. Med denna nya serie riktar Salmson in sig på en äldre läsekrets än tidigare. Stjärnstenen passar barn i mellanstadieåldern. Det som är extra roligt med Stjärnstenen är att den utspelar sig i samma värld som Salmsons tidigare serie Drakriddare, kanske mer känd som böckerna om Tam tiggarpojken. De barn som läste böckerna om Tam strax efter att de börjat läsa själva kan nu återvända till samma värld och läsa vidare, om än med andra huvudkaraktärer. Detta är ett stort plus och en viktig faktor. För det finns problem med Stjärnstenen. Karaktärerna är intressanta, intrigen är spännande men berättelsen är rörig, det är stundtals svårt att hänga med i alla legender och svängar i handlingen.

En läsare som har läst Tam-böckerna är nog så förlåtande eftersom världen Dahr är spännande och man vill veta mer om vad som hände efter Tam-böckerna. Alla referenser till dessa i Stjärnstenen och cliffhanger-slutet får den invigda läsaren att bita på naglarna. Tyvärr är berättelsen lite för illa konstruerad för att hålla kvar de oinvigda.

Slutligen måste omslaget nämnas som är hur läckert som helst. Illustratören Jonas Åkerlund och formgivaren Rickard Gunnarsson har gjort ett utmärkt jobb.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg