Stockholms Filmfestival 2014

SFF-logotyp-cmyk

I år firar Stockholms internationella filmfestival 25 år och vi på Kojojsch.se kommer vara på plats. Här på sidan publicerar vi recensioner och nyheter kring festivalens 180 filmer och de regissörer och skådespelare som kommer besöka festivalen. Öppningsfilmen är i år Gentlemen, en filmatisering av Klas Östergrens roman med samma namn regisserad av  Mikael  Marcimain. Gentlemen tävlar också om den 7,3 kilo tunga bronshästen för bästa film.

Roy Andersson Visionary Award Recipient 2014 Foto: Studio 24

Roy Andersson Foto: Studio 24

Redan nu vet vi att regissören Roy Andersson tilldelas Stockholm Visionary Award som har målet att ”uppmärksamma visionärerna inom den moderna filmen”. Roy Andersson vann tidigare i år Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig med filmen En duva satt på en gren och funderade på tillvaron.

Vi vet också att regissören Mike Leigh tilldelas Stockholm Lifetime Achievement Award med motiveringen: ”I de filmer Mike Leigh regisserar, får åskådaren ta del av färgstarka och fulländade livsöden, där skådespelarna inte spelar en karaktär utan uppfattas som livs levande människor. Årets Lifetime Achievement Award tilldelas en filmskapare med modet att skildra excentriska konstnärer, abortörer och människotyper andra undviker. Mike Leigh är en exceptionell regissör och den improviserade konstens mästare.”

Mike Leigh Lifetime Achievement Award Recipient 2014

Mike Leigh

Mike Leigh har tidigare vunnit Guldpalmen i Cannes med filmen Hemligheter och lögner och Guldlejonet i Venedig med filmen Vera Drake.

Den 14 oktober släpps programmet med den fulla listan av filmer och andra hållpunkter.