Stormens öga

stormens-oga-PLANSagolikt, rafflande och enkelt

Stormens öga av Leigh Bardugo. I kungadömet Ravka finns två arméer, den första armén utmärker sig inte särskilt men den andra armén är något annat. Den består av grishor, människor födda med ovanliga krafter. Bland dem finns helare, hjärtskärare, alkemister etc. och de leds av den mäktigaste grishan av dem alla: Skuggmästaren.

Detta är andra delen i Bardugos Grisha-triologi. En fantasy saga om kampen mellan ljus och mörker. Ja, vi har sett det förut men Bardugo är en frisk fläkt i genren. Världen i grishan- böckerna är till skillnad från många liknande böcker inte inspirerad av kala nordiska landskap eller pampiga stadsmiljöer i antika sydeuropa. Istället har inspirationen kommit från öst. Det går inte att undgå att se det ryska kejsardömet i dessa romaner.

Det finns en del som blir provocerade av att faktakollen bakom en del element i boken inte varit så noggrann. Tillexempel att drycken kvas(s) knappt innehåller någon alkohol men att folk ständigt super sig fulla på den i romanerna. Personligen tycker jag att en fantasyförfattare kan ta sig vissa friheter. Annars måste de börja faktagranska magiska hjortar, sjödrakar och möjligheten att mörda genom att framkalla mörker.

Den mäktige Skuggmästaren har i denna andra del lämnat Ravka och jagar land och rike efter Alina, en ung kvinna från en liten by som visat sig vara Ljusbringare. Skuggmästaren vill ha makt över Alinas kraft men hon är inget lätt byte. Mittenböckerna i trilogier har en tendens att bli ganska långtråkiga. De är ofta endast en transportsträcka mellan första och sista boken och ger väldigt lite nytt sett till dess längd. Så är inte fallet med Stormens öga. Handlingen rusar fram genom sidorna. Nästan varje kapitel bjuder på en ny överraskning eller vändning. Det är lättläst och det politiska spelet är lätt att hänga med i.

Miljöerna är sagolika, karaktärerna lagom komplexa, händelseförloppet är rafflande samtidigt är berättelsen ganska mallad och enkel.

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg