Vit som snö

VitsomSno

Familjehemligheter, hetta och lögner

Vit som snö av Salla Simukka. Det är till ett sommarhett Prag som 18-årige Lumikki Andersson sökt sig för att komma bort ett tag, en semester bort från skolan och föräldrarna. Lugn. Men så dyker Lenka upp och påstår sig vara Lumikkis halvsyster. Lenkas berättelse är trovärdig och skulle förklara ett och annat om Lumikkis familj. Ändå är det något som skaver, Lenka ser sig hela tiden över axeln, byter mötesplatser och talar ständigt om de hon bor hos som ”familjen”. Utan att riktigt veta hur det gått till sitter Lumikki på sektmöten. Hon förstår att detta inte är en from, oskyldig grupp människor som dragit sig undan samhället. Ju mer hon nystar i Familjens förflutna desto fler varningstecken hittar hon. Samtidigt upptäcker Lumikki att någon förföljer henne. Det hela utvecklar sig till en vild jakt på Prags gator.

Vit som snö är den andra fristående delen i thrillerserien om Lumikki Andersson. Den första delen utspelade sig i ett iskallt Tammerfors, nu i andra delen är det ett sommarhett Prag som gäller. Salla Simukka är långt ifrån ensam att använda sig av väder och årstider för att skapa stämning i sina böcker. I Sverige har bland annat Mons Kallentoft använd greppet flitigt i sina deckare. I båda böckerna om Lumikki har temperaturen pekat mot romanens upplösning. I Vit som snö lyckas inte Simukka lika väl att kapsla in läsaren i väderförhållandena. Författaren har lyckats skriva en sekvens som verkligen beskriver hettan i en centraleuropeisk huvudstad genom en skandinavs skinn. Sen händer inget mer utan samma sekvens upprepar sig om och om igen och det blir lite tröttsamt mot slutet att återigen läsa om Lumikkis svettningar, vätskebrist och värkande fötter.

Jag föll för Lumikki Andersson i Rött som blod, Vit som snö har tyvärr inte samma nerv. Det beror troligen på att den är lite för förutsägbar. Med det sagt är det fortfarande en bra ungdomsthriller. Läsaren får veta mer om Lumikkis förflutna och hennes stora kärlek. Man vill veta ännu mer och troligen är en del sparat till den avslutande delen Svart som ebenholts som kommer ut i höst.

Relaterade texter:

Stilistisk thriller i ett gnistrande Tammerfors

Tanja Appelberg

Tanja Appelberg